Syoppskrift: siklesmikke

Jeg har blitt så glad i å sy at jeg i det siste har begynt å tegne egne mønstre også. Disse smikkene er superenkle å lage, og veldig praktiske. Heter det smikke eller smekke forresten? I Bergen tror jeg det heter smikke. Det er i hvertfall det det heter her i huset. Jeg synes det er veldig greit å ha smikke som matcher buksen eller kjolen til lillesnupp. Det er dessverre sånn at hun gulper en del, så vi er helt avhengig av å ha på henne smikke hele tiden. Da kan vi bare skifte smikken istedenfor å skifte hele antrekket 10 ganger om dagen. Vi har sikkert mellom 50 og 100 smikker i hus!Det du trenger for å sy smikker er:
- matpapir
- linjal
- saks
- penn/tusj
- bomullstoff eller jersey
- fleecestoff
- trykknapper
- knappenåler
- hammer

Noen tips før vi begynner:
* Vask alle stoffene før bruk - de krymper ofte noen få prosent i den første vasken.
* Jeg syr rett søm med stinglengde 2,5 mm - 3 mm, sikksakk med lengde 2 mm.
* Jeg synes det er lettest å sy smikkene med bomullstoffet nederst og fleecestoffet øverst.
* Det kan være litt vanskelig å snu stoffet mens du syr øverst langs den krappeste kurven. Da pleier jeg å sy veeeldig sakte, stoppe mens nålen står gjennom stoffene, løfte foten og snu litt på arbeidet før jeg setter foten ned igjen og syr videre.

Først tegner vi mønsteret. Klipp en bit matpapir som er ca. 30 cm lang. Brett den på midten slik at du får en symmetrisk smikkemal når du tegner. Hvis du har en smikke liggende som du er fornøyd med formen på er det lettest å brette denne på midten og tegne rundt den. Da har du et supert mønster på null komma niks. Hvis du vil tegne mønsteret for fri hånd kan du følge punktene under.

 


Se på bildene over. De ulike målene er merket med tall som tilsvarer punktene under.
1. Mål opp 27 cm langs bretten og merk av oppe og nede.
2. Mål 12 cm fra nederste merke fra punkt 1 og opp langs brettekanten.
3. Fra 12 cm-merket måler du 9 cm i en rett vinkel. Merk av.
4. Mål 6 cm i en rett vinkel ut fra det øverste merket langs brettekanten.
5. 4 cm opp fra 12 cm merket fra punkt 2 lager du en rett vinkel og markerer 10 cm ut.
6. Langs samme linje som i forrige punkt markerer du 5 cm.

Tegn buen fra bunnen og opp til 9 cm-merket (punkt 3). Fortsett på buen forbi 10 cm-merket og opp til toppen. Tegn ned langs innsiden slik at du er ca parallelt med buen du nettopp tegnet langs ytterkanten. Punkt 7 er der bare for å vise hvor mange cm det skal være mellom ytterkanten og innerkanten. Fortsett ned til 5 cm merket fra punkt 6 og avslutt med en skarpere bue til 12 cm-merket fra punkt 2. Klipp ut mønsteret og brett ut. 

Med dette mønsteret kan du velge om du vil sy smikken helt enkelt med rettsidene ut, eller om du vil sy den med rettsidene mot hverandre og vrenge smikken for å skjule sømmen. Hvis du skal vrenge smikken må du klippe ut stoffet med ca 5 mm sømrom rundt hele, og huske å ikke sy hele veien rundt før du vrenger den. Legg de to stoffene du skal bruke med vrangen mot vrangen eller rette mot rette hvis du skal vrenge smikken. Fleece er til baksiden og bomullstoffet er til forsiden. Fest mønsteret oppå stoffene med knappenåler og klipp ut begge stoffene samtidig slik at de blir helt like.


Over er det laget ekstra sømrom.

Ta ut knappenålene og fjern mønsteret. Fest stoffene sammen med knappenåler igjen. Husk å feste rette mot rette hvis du skal vrenge smikken, og vrang mot vrang hvis du ikke skal vrenge.


Rette mot rette - denne skal vrenges


Vrang mot vrang - denne skal ikke vrenges.

Sy en rett søm rundt hele smikken og deretter en sikksakksøm langs utsiden hvis du vil gjøre det på den enkleste måten.Sy nesten hele veien rundt med rett søm, men la det stå ca 7 cm åpnet hvis du skal vrenge smikken. Vreng smikken gjennom åpningen og sy igjen så langt ute langs kanten av åpningen som du klarer.
Haha, smikken matcher duken...

Så er det bare å banke i noen trykknapper og smikkene er klare til bruk!

Jeg synes faktisk smikkene som er sydd på den enkleste måten (vrang mot vrang, uten vrenging) er finest. Hva synes du?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Veronika

Veronika

26, Bergen

Matglad mamma til to. Startet en matblogg på blogspot for noen år siden, men flyttet den til blogg.no i 2015. Da bloggen flyttet ble den også nokså forandret. Holy macaroni er ikke lenger en ren matblogg, men en mammablogg med glimt fra vår hverdag, matoppskrifter, syoppskrifter og DIY-prosjekter. Jeg blir veldig glad hvis du følger meg, og enda gladere hvis du legger igjen en kommentar :) holymacaroniblogg på instagram kontakt: holymacaroniblogg(krøllalfa)gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits